4 najčešće zablude o mašinskom malterisanju

Iako se kod nas postupak mašinskog malterisanja koristi već par decenija, i dalje mu reputaciju narušavaju brojne zablude koje potiču kako od samih majstora, tako i od ljudi koji nisu imali nikakvog iskustva s njim. Katkad se čini da se namerno plasiraju neistine o kvalitetu i ceni ovog postupka. Evo šta naše iskustvo ima da kaže na to.


Šta je mašinsko malterisanje?

Malterisanje gde se fabrički pripremljen malter (mašinski malter) nanosi na zidove pomoću specijalnih mašina.

Zabluda 1: Mašinsko malterisanje se ne može porediti sa ručnim.

malterisanje zidova masinskim putem

To će vam verovatno reći svaki majstor koji ručno malteriše bar 20 godina. Ima tu i odbijanja da se prihvati modernizacija, i neodustajanja od navike, a rekli bismo i svojevrsnog neiskustva.

Tačno je da je ručno malterisanje neophodno prilikom izrade specifičnih tekstura. Međutim, u 80% slučajeva je savršeno glatka površina neophodan preduslov za dalje enterijerske radove. Tada mašinskom postupku doslovno nema premca.

Prvo, malter se u mašini konstantno meša i uvek je jednakog kvaliteta. Samim tim je i nanet materijal homogen, jednako raspoređen i srazmeran duž cele površine. Jednostavno, ne postoji mogućnost ljudske pogreške.

Drugo, radovi kraju neuporedivo kraće. Tim majstora koji malteriše ručno u toku jednog dana može da obradi 20 do 30m2, a ekipa koja to radi mašinom može izmalterisati i do 350m2. Pritom će ti isti majstori rasuti manje materijala ukoliko koriste mašinu, pa će i sam postupak biti daleko ekonomičniju i isplativiji.

Ne treba zaboraviti ni faktor nereda. Jedan majstor koji ručno obavlja posao malterisanja mora da obezbedi prostor za mešanje maltera, a sam postupak spravljanja smese ne može a da ne ponavlja više puta (može napraviti samo onoliko koliko može i naneti u roku od pola sata). S druge strane, mašinski malter se samo pomeša sa vodom, i smesa je spremna za korišćenje.

Prednosti mašinskog malterisanja – ukratko

 1. Savršeno glatka površina kao rezultat
 2. Jednako raspoređen malter istovetnog kvaliteta
 3. Ekonomičnija i efektivnija iskorišćenost materijala i vremena
 4. Bez nereda

Zabluda 2: Mašinsko malterisanje je zahtevnije i komplikovanije.

malterisanje zidova masinskim putem

Tačno je jedino da ovaj vid malterisanja zahteva detaljniju pripremu same podloge. Vrlo je važno precizno i tačno odraditi ovaj deo posla, kako kasnije ne bi dolazilo do pojave pukotina, ulegnuća, ili neravnina.

Međutim, sam proces pripreme nije preterano komplikovan, i obuhvata nekoliko jednostavnih koraka:

 1. Uklanjanje nepotrebne armature (metalnih delova koji „štrče“ iz zidova) – kako se kasnije ne bi pojavljivala rđa
 2. Premazivanje površine Beton kontaktom – kako bi malter što bolje prionuo uz zid
 3. Postavljanje ugaonih lajsni i vođica – kako bi se obezbedila završna ravna površina
 4. Postavljanje mrežica na mesta gde se spajaju beton i zidani zid (i svuda gde ima većih rupa i bužira) – kako zidovi ne bi kasnije pucali

I to je to.


Kada jednom otpočne sam proces mašinskog malterisanja, sve ide brzo i lako: sloj se nanosi u formi zmijugice, grubo se izravna, „sačeka se“ malter (potrebno mu je 2-3 sata da se malo slegne), i prelazi se na fino ravnanje i popravljanje ulegnuća (radi se ručno).


Sve u svemu, ništa komplikovano, ako majstor zna šta radi.

Proces mašinskog malterisanja – ukratko:

 1. Faza pripreme
 2. Mašinsko malterisanje
 3. Ravnanje

Zabluda 3: Mašinsko malterisanje podrazumeva veću cenu po kvadratu.

malterisanje zidova masinskim putem

Ovo naprosto nije tačno, i u to se i sami možete uveriti jednostavnom pretragom na internetu. Budući da malterisanje mašinom zahteva manje ljudi, vremena, i teškog fizičkog rada, logično je i da malo manje košta.

Sama cena mašinskog malterisanja varira u zavisnosti od zahtevnosti projekta (kvadrature, stanja podloge, i sl.), i kreće se u rasponu od 2€ do 10€ po kvadratu. Upravo zbog toga vam majstor neće reći cenu dok ne proceni stanje na terenu.

Ima još jedne „začkoljice“ kada govorimo o formiranju cene: majstori koji i inače imaju mnogo mušterija, i koji su sposobni da odrade posao brže i efikasnije, često imaju i nešto nižu početnu cenu (mogu da dozvole sebi to, da tako kažemo). Imajte to u vidu.


Cena mašinskog malterisanja – ukratko

 1. Niža je u odnosu na ručno malterisanje
 2. Kreće se u rasponu od 2€ do 10€ po kvadratu
 3. Iskusniji majstori često „spuste“ cenu

Zabluda 4: Mašinsko malterisanje u Beogradu - naši majstori su navikli da sve rade „rukom“.

U ovoj zabludi ima zrna istine. Ima nas i ovakvih, i onakvih. Čitava stvar se svodi na to koliko se neko tvrdoglavo drži ustaljenog načina rada, ili koliko je spreman da prihvati nove metode.

Koliko ja znam, i dalje mnogo majstora u Beogradu odbija da prihvati ovu modernu tekovinu i insistira na tome da je ruka nezamenljiva. Samo, Beograd je grad koji se širi jako brzo, i pitanje je hoćemo li imati dovoljno ruku koje bi omalterisale sve te površine.

Iz te perspektive, malterisanje mašinom doslovno nema premca.


Naši radovi

Iza nas stoje dobre preporuke i zadovoljni klijenti, budite i Vi jedan od njih.


image
image
image

Unutrašnje mašinsko malterisanje cena već od 2€

Profesionalno unutrašnje mašinsko malterisanje sa našim ili Vašim materijalom. Cena već od 2€ po m2 bez materijala i od 4€ sa materijalom. Cene se koriguju u zavisnosti od kvadrature.

Spoljašnje mašinsko malterisanje cena već od 3€

Posedujemo sopstvene skele, podupirače, dizalice. Cena već od 3€ po m2 bez materijala i od 5€ sa materijalom. Cena se formira na osnovu Vašeg objekta. Pozovite i saznajte više.

O nama

Mi smo ekipa majstora sa dugogodišnjim iskustvom, usluge mašinskog malterisanja vršimo profesionalno i odgovorno sa garancijom na kvalitet. Posao obavljamo brzo i efikasno. Svesni smo ogromne konkurencije i kvalitetom i cenama smo spremni za svaki vid poslovanja. Pozovite nas i uverite se u našu povoljnost i poslovnost da izađemo u susret svim Vašim željama.

Kontaktirajte nas odmah